Popularne posty

sobota, 31 maja 2014

Ciasto z truskawkami- najłatwiejsze w świecie!



Dziś w dość nietypowy sposób, podam Wam przepis na NAJŁATWIEJSZE W ŚWIECIE CIASTO Z TRUSKAWKAMI!

A więc zaczynamy!

Składniki:

  •  Mąka(ilość w zależności od gęstości ciasta)
  •  Mleko(jw.)
  •  2- 3 całe jajka
  •  Masło lub margaryna(to co mamy w kuchni)- 1 kostka
  •  Proszek do pieczenia
  •   Aromat do ciasta lub cukier waniliowy a aromat o zapachu wedle gustu
  •  2 budynie(śmietankowy lub waniliowy)
  •  Cukier
  •  Bułka tarta
  •  Cukier puder
  •  TRUSKAWKI ILE CHCEMY ALE NIE PRZESADZAJMY ABY CIASTO NIE STAŁO SIĘ ZA CIĘŻKIE!

Przepis tyczy się ciasta robionego w prodiżu ale można go zrobić w każdym innym piekarniku.



Na początek bierzemy kawałek masła i nacieramy nim dno i brzegi prodiża i posypujemy bułką tartą. Jak jest za duża ilość bułki tartej to ją wysypujemy, ma zostać tylko tyle, ile przylegnie do masła.

Resztę masła wstawiamy na gaz i rozpuszczamy, możemy tylko część rozpuścić, pozostawiając nie rozpuszczone masło w tym rozpuszczonym gorącym i samo się rozpuści i szybciej wystygnie.
Czekając na wystygnięcie  masła, myjemy truskawki i zostawiamy na sitku aby woda dobrze spłynęła, odrywamy szypułki i odstawiamy, następnie dodajemy wszystko do miski, czyli:

Mąka, proszek do pieczenia, mleko, jajka, cukier, cukier puder, aromat do ciasta, budynie i na koniec wystudzone rozpuszczone masło.

Wszystko miksujemy na masę gęstą ale taką, że widać jak po łyżce luźno spływa. Powiedzmy takie, że gęstsze niż na naleśniki.

Teraz przekładamy większość ciasta do prodiża ale trochę zostawiamy i teraz prószymy lekko mąką, to zabezpieczy przed opadaniem truskawek na dno, układamy gęsto truskawki lekko je wciskając i zalewamy resztą ciasta.

Włączamy prodiż na nie więcej niż godzinę czasu i ciasto gotowe.
Po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 Smacznego!

KOŃCOWE WSKAZÓWKI!

  • Przy tym cieście nie ma reguły co będzie dodane pierwsze a co ostatnie ale masło powinno być dodane na końcu.
  • Jajek może być i więcej jeśli ktoś woli ale można zrobić nawet na jednym.
  • Mąki, mleka i cukru powinno być tyle, że ja robię z około 1kg mąki a resztę dodaję tyle aby powstała odpowiednia masa. A więc na "oko".

Prawda, że to proste ciasto?



Napisz proszę co o tym sądzisz bo kiedyś moja ex teściowa powiedziała, że to niemożliwe aby ciasto udało się po pierwsze gdy wszystko razem się na raz zmiksuje, po drugie, że taka mała ilość jajek i po trzecie, że truskawki na pewno opadną na dno i wyjdzie zakalec. Później już nie mogłam się opędzić i zamiast odpocząć gdy ją odwiedzałam 2- 3 razy w roku to stałam przy pieczeniu ciast. 



Pozdrawiam serdecznie wszystkich Odwiedzających i bardzo będę wdzięczna za komentarze.



Izunia hybrydka


1 komentarz:

Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.