Domowy twaróg zna chyba każdy kto miał styczność ze wsią jaka kiedyś była.
Podam własny przepis.
Mleko(tyle ile chcemy, z litra mleka wychodzi około 350- 400 g)
Wlej mleko do garnka.
Po kilku godzinach zbierz śmietanę bo od niej kwaśne mleko szybciej się psuje.
Pozostaw w cieple pod przykryciem ściereczki na 3 dni aż się zsiądzie.
NIE MIESZAJ MLEKA I NIE PRZELEWAJ DO INNEGO GARNKA!
Potem podgrzewaj na najmniejszym ogniu jaki masz, ja wlewam do garnka z podwójnym dnem i jeszcze podstawiam patelnię i w ten sposób
ustawiam na gazie na najmniejszym płomieniu. Ważne aby dochodziło jak najwolniej bo im wolniej, tym twaróg będzie bardziej puszysty.
Gotowanie to jest proces wrzenia sera.
Dobrze zrobiony ser, będzie pływał w żółtawej serwatce, która po nim zostaje. Nie rozbijaj sera i sprawdzaj temperaturę, nie może przekroczyć 50%C
Na koniec wyłącz gaz i pozostaw ser w tej serwatce, ponownie nakrywając ściereczką aż do całkowitego ostygnięcia.
Po czym ser przełóż na sitko a pod sitko podstaw miskę aby serwatka w nim pozostała.
Dobrze odcedzony ser, wstaw na kilka godzin do lodówki przykrywając pokrywką i niczym nie naciskając.
Podam własny przepis.
Mleko(tyle ile chcemy, z litra mleka wychodzi około 350- 400 g)
Wlej mleko do garnka.
Po kilku godzinach zbierz śmietanę bo od niej kwaśne mleko szybciej się psuje.
Pozostaw w cieple pod przykryciem ściereczki na 3 dni aż się zsiądzie.
NIE MIESZAJ MLEKA I NIE PRZELEWAJ DO INNEGO GARNKA!
Potem podgrzewaj na najmniejszym ogniu jaki masz, ja wlewam do garnka z podwójnym dnem i jeszcze podstawiam patelnię i w ten sposób
ustawiam na gazie na najmniejszym płomieniu. Ważne aby dochodziło jak najwolniej bo im wolniej, tym twaróg będzie bardziej puszysty.
Gotowanie to jest proces wrzenia sera.
Dobrze zrobiony ser, będzie pływał w żółtawej serwatce, która po nim zostaje. Nie rozbijaj sera i sprawdzaj temperaturę, nie może przekroczyć 50%C
Na koniec wyłącz gaz i pozostaw ser w tej serwatce, ponownie nakrywając ściereczką aż do całkowitego ostygnięcia.
Po czym ser przełóż na sitko a pod sitko podstaw miskę aby serwatka w nim pozostała.
Dobrze odcedzony ser, wstaw na kilka godzin do lodówki przykrywając pokrywką i niczym nie naciskając.
Swoją świeżość gdy będziemy trzymali w lodówce, utrzyma nawet do 10 dni, smacznego!
Serdecznie pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.