Dziś podam przepis na faworki albo raczej na bardzo szybkie faworki.
Składniki:
- Mąka(około 2 szklanek)
- Śmietana kwaśna(około 1/2 szklanki)
- Cukier(2-3 łyżki stołowe)
- Spirytus(lub ocet)
- Cukier waniliowy(jedna torebka)
- Jajka(same żółtka 4- 5 szt.)
- Proszek do pieczenia(3- 4 łyżeczki)
- Sól(nie więcej niż jedna mała płaska łyżeczka)
- Olej lub inny tłuszcz do smażenia
- Cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dodajemy, mieszamy i wyrabiamy ciasto na takie aby było elastyczne.
W razie potrzeby, podsypujemy mąką a jak składniki nie będą chciały się połączyć, to dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.
Po wyrobieniu ciasta(od 15 minut do 1h w zależności od siły), rozwałkowujemy biorąc po kawałku na grubość nie większą niż 0, 5 cm. Po środku nacinamy nożem podłużny otworek długości około 3- 4 cm.
Takie nacięte paski, przewlekamy przez nacięty otwór.
W czasie gdy jesteśmy zajęci wyrabianiem ciasta, wstawiamy w garnku tłuszcz do pieczenia(ja używam oleju ale zawsze takie wyroby są smaczniejsze robione na smalcu), tyle aby faworki wrzucone, mogły swobodnie pływać, u mnie było to około 3 cm wysokości w garnku.
Jak się zarumieniają to szybciutko przewracamy na drugą stronę i po chwili wyciągamy na talerz łyżką cedzakową, uprzednio obłożony ręcznikami papierowymi.
Jak tylko chwilę(kilka minut) poleżą na ręczniku i obciekną troszkę z tłuszczu to przekładam na czysty talerz i układam warstwowo posypując każdą warstwę cukrem pudrem.
I już są gotowe do jedzenia :)
Smacznego!
Jak przepis rzeczywiście jest łatwy do wykonania i dość szybki, to zostaw proszę komentarz.
Pozdrawiam serdecznie
Izunia- hybrydka
Bardzo dobrze :D..na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńSzybko, tanio i łatwo..coś dla mnie :)
Dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że inni tym bardziej potwierdzą mnie w tym przekonaniu gdyż lubię gotować ale uważam, że jest wiele ciekawych przepisów co wcale nie wymagają tak długiej pracy a są tak samo pyszne. :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!