Popularne posty

sobota, 7 czerwca 2014

Faworki- chrusty





Dziś podam przepis na faworki albo raczej na bardzo szybkie faworki.


Składniki:


  • Mąka(około 2 szklanek)
  • Śmietana kwaśna(około 1/2 szklanki)
  • Cukier(2-3 łyżki stołowe)
  • Spirytus(lub ocet)
  • Cukier waniliowy(jedna torebka)
  • Jajka(same żółtka 4- 5 szt.)
  • Proszek do pieczenia(3- 4 łyżeczki)
  • Sól(nie więcej niż jedna mała płaska łyżeczka)
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • Cukier puder do posypania.


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dodajemy, mieszamy i wyrabiamy ciasto na takie aby było elastyczne.
W razie potrzeby, podsypujemy mąką a jak składniki nie będą chciały się połączyć, to dodajemy jeszcze odrobinę śmietany.



Po wyrobieniu ciasta(od 15 minut do 1h w zależności od siły), rozwałkowujemy biorąc po kawałku na grubość nie większą niż 0, 5 cm. Po środku nacinamy nożem podłużny otworek długości około 3- 4 cm.
Takie nacięte paski, przewlekamy przez nacięty otwór.

W czasie gdy jesteśmy zajęci wyrabianiem ciasta, wstawiamy w garnku tłuszcz do pieczenia(ja używam oleju ale zawsze takie wyroby są smaczniejsze robione na smalcu), tyle aby faworki wrzucone, mogły swobodnie pływać, u mnie było to około 3 cm wysokości w garnku.

Jak się zarumieniają to szybciutko przewracamy na drugą stronę i po chwili wyciągamy na talerz łyżką cedzakową, uprzednio obłożony ręcznikami papierowymi.
Jak tylko chwilę(kilka minut) poleżą na ręczniku i obciekną troszkę z tłuszczu to przekładam na czysty talerz i układam warstwowo posypując każdą warstwę cukrem pudrem.

I już są gotowe do jedzenia :)



Smacznego!

Jak przepis rzeczywiście jest łatwy do wykonania i dość szybki, to zostaw proszę komentarz.



Pozdrawiam serdecznie
Izunia- hybrydka

2 komentarze:

  1. Bardzo dobrze :D..na pewno wypróbuje :)
    Szybko, tanio i łatwo..coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za komentarz i mam nadzieję, że inni tym bardziej potwierdzą mnie w tym przekonaniu gdyż lubię gotować ale uważam, że jest wiele ciekawych przepisów co wcale nie wymagają tak długiej pracy a są tak samo pyszne. :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.