Popularne posty

sobota, 28 października 2017

Ciecierzyca i brukselka a'la hogan- zupa krem

 Ciecierzyca i brukselka- zupa krem od hogan.

Warzywa mało doceniane. :)

Ciecierzyca, to roślina strączkowa o bogatych właściwościach.



Wegetarianie i weganie, często używają tej rośliny w swoich daniach, bo ze względu na jej
zawartość, jest świetnym zamiennikiem mięsa. Obniża także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka a więc warto o niej pamiętać gdy przygotowujemy posiłki.

Brukselka, mimo miniaturowych rozmiarów, bije na głowę swoją rywalkę- kapustę.



Zawiera bardzo dużo właściwości odżywczych i zdrowotnych. Wzmaga płodność i jest antynowotworowa. Działa wspomagająco na ciśnienie krwi, jak też przez bardzo dużą zawartość potasu i sodu, zapobiega zawałom serca.

To tylko kropla w morzu o właściwościach w/w warzyw ale mam zająć się moją zupą a więc więcej
informacji możecie znaleźć w internecie.

Moją zupę, możemy zrobić z mięsem lub bez mięsa a więc tym bardziej, nadaje się, jako danie dla wegetarian i wegan.
Nie podaję ilości warzyw, bo każdy może użyć tyle, ile uzna za stosowne.

PRZEPIS
na: 
Ciecierzyca i brukselka- zupa krem od hogan.

Składniki:

- mięso żeberka
- ciecierzyca(użyłam z puszki w sosie własnym ale można użyć też surowej, którą należy ugotować wcześniej)
- brukselka
- ziemniaki
- marchew
- korzeń i natka pietruszki
- por
- szczypiorek świeży
- seler
- warzywko( używając tej przyprawy, nie potrzebujemy soli, pieprzu i innych dodatków)
- śmietana

Warzywa, które nie znalazły się w mojej zupie a które także możemy dodać:

- fasolka szparagowa
- kalarepka
- brokuł
- kalafior
- cebula(nie polecam, bo dodajemy całego pora i szczypiorek)
- inne puszkowe, np.: czerwona fasola, groszek zielony, kukurydza, itd.

Podaję przepis z mięsem. Jak ktoś chce zrobić bez mięsa, wystarczy, że pominie etap związany z mięsem.

Przygotowanie:

Do wrzącej wody wkładamy wcześniej umyte i pokrojone, kawałki żeberek i wsypujemy około 2 łyżki stołowe przyprawy warzywko.
Po ugotowaniu się mięsa, wyjmujemy je i na wywar mięsny, wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kawałki marchew, seler, korzeń pietruszki i pora. Jak warzywa będą miękkie, dodajemy razem ziemniaki, ciecierzycę i brukselkę. 







Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy i pokrojony drobno szczypiorek.
Doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Zupa jest już gotowa i dzięki ciecierzycy, ma wspaniałą konsystencję kremową.



 
Jak ktoś lubi, możemy dodać grzanki.
 
Przepis na moje grzanki, które nie były użyte w tym przepisie:
Pieczywo kroimy na małe kwadraciki, obtaczamy w roztopionym maśle, dodajemy własne suszone zioła według upodobań i znów mieszamy. Wykładamy na papierze do pieczenia, na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do chwili zarumienienia.

Smacznego! :)

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.