- - Pół kg boczku wędzonego
- - Dwie czerwone papryki
- - Około pół kg soczewicy zielonej(może być i czerwona)
- - sól, pieprz i inne przyprawy wedle podniebienia
- - Pół kg pieczarek surowych
- - 4 duże pomidory
- - Można dodać też cebulę, ja nie dodałam
Boczek wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Po ugotowaniu, wyciągamy i kroimy na kawałki.
Do wody po boczku, wrzucamy, obrane ze skórki pieczarki, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w paski paprykę.
Wszystko gotujemy(nie podsmażamy, to o wiele zdrowsze). Doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa się ugotują, to
dodajemy pokrojony boczek i wcześniej odgotowaną w solonej wodzie, soczewicę. Jeszcze chwilę gotujemy, mieszając
od czasu do czasu, bo może zacząć się przepalać. Jak zrobi się za gęste, dodajmy wody, tyle ile trzeba.
Nakładamy na talerz i podajemy z chlebem, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.