Popularne posty

sobota, 23 stycznia 2016

Ryba w sosie pomidorowym- tzw. po grecku.

Jak kiedyś Grekom opisałam rybę, jaką serwuje się w Polsce i że nosi ona nazwę "ryby po grecku", to zwyczajnie mnie wyśmieli. Nie znają takiego przepisu i nie uważają aby takie danie było greckie.

 A więc podaję dziś przepis na rybę, w Polsce zwaną "rybą po grecku" a co z Grekami nie ma nic wspólnego.
Składniki:
- oczywiście ryba w takiej ilości, jaką chcemy przygotować(Sos zawsze można dorobić)
- mąka do smażenia
- olej
- cebula(5- 6 sztuk jak na 2 kg ryby)
- koncentrat pomidorowy(mały słoiczek np. Pudliszki 200g)
- liść laurowy(2- 3 szt.)
- sól
- łyżeczka cukru
- pieprz w granulkach lub mielony(ja stosuję mielony)
- woda w zależności od potrzeb.

Rybę kroimy w dzwonki, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju z dwóch stron)
Do garnka, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy olej i dosłownie chwilę dusimy, tyle aby było to gorące, nie dłużej.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i listki laurowe i mieszając, jeszcze chwilę dusimy(gotujemy) bez przykrycia.
W salaterkach lub półmiskach a nawet w słoikach, układamy rybę, tyle, ile wejdzie ale też aby zostało miejsce od góry, na sos.
Do ryby dodajemy przyrządzoną wcześniej cebulę z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Tak aby pokryła od góry rybę.
Możemy rybę po bokach lekko podnieść aby sos bardziej dostał się do całości. Odstawiamy na dzień lub dwa i podajemy
z chlebem lub ziemniakami.


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.