Popularne posty

sobota, 23 stycznia 2016

Ryba w cieście maślankowym z papryką

Na rybę, wybieramy taką, jaką najbardziej lubimy z ryb smażonych.

 Składniki:
- Ryba(tyle, ile chcemy zrobić, ja robiłam z 2 kg i wyszło mi kilka takich salaterek jak poniżej. Porcje ryby, smażone w ten sposób, są dość duże).
- 8- 10 dużych papryk, w tym ze dwie żółte dla nadania kolorów potrawie.
- 2- 3 duże cebule
- przyprawy wedle uznania
- olej do smażenia
- 1 łyżka octu
- 1 szklanka wody(może być więcej gdyby wyszło za mało)

Ciasto:
- mąka(1/2 kg)
- jajka(2-3szt.)
- maślanka(1-2 szklanki)
- sól

Mieszamy mąkę, jajka, maślankę i sól do powstania ciasta naleśnikowego lub nawet trochę gęstszego.
Jak wyjdzie za mało gęste, to zawsze możemy dodać więcej mąki.

Rybę, pokrojoną w dzwonki, namaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju.

Na patelni, smażymy pokrojoną w talarki cebulę. Po usmażeniu, przekładamy do oddzielnego naczynia.
Następnie, pokrojoną w paski paprykę, obsmażamy także na patelni.
Łączymy paprykę z cebulą, dodajemy ocet, przyprawy, wodę i wszystko na rozgrzanej patelni, dokładnie mieszamy
aż zauważymy, że woda zaczyna się gotować.
Uzupełniamy po kolei całą salaterkę:
Na dno dajemy z 2-3 łyżki papryki i następnie kładziemy jedną warstwę ryby, potem znów paprykę i znów rybę, na przemian
aż salaterka się zapełni. Ostatnia, wierzchnia warstwa, musi być z papryki aby dobrze zakrywała rybę.
Odstawiamy nawet na 3- 4 dni i dopiero na zimno podajemy z ryżem czy ziemniakami. Jak kto woli, może być i z chlebem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy umieszczaniu komentarza sprawdź czy nie użyłaś/łeś wulgaryzmów, nie obraziłaś/łeś właścicielki Bloga, nie umieszczasz czegoś, co może być naruszeniem dobrego imienia innych. Inaczej licz się z usunięciem Twojej wypowiedzi.